pátek 17. září 2021

 

Strážce světla 

 

Další pokračování k článku o dokumentu Roky daňového pekla, natočeného televizí Seznam.

 

Dneska bych Vám chtěla napsat o jedné osobnosti ze zmíněného dokumentu a její práci. Zvažovala jsem i jiná jména a předání svých osobních zkušeností, jenže to nevnímám jako nějaký přínos pro vás, buď mi totiž vadí, že ve své podstatě, byť to jsou v určitém ohledu odborníci a vážím si jejich znalostí (i když na rovinu makají pro ně i další skřítci pomocníčci, takže to všechno není tak úplně z jejich hlaviček), tak jsou také trochu pozéři (z čehož mi je vždy trochu vnitřně ne zcela dobře), takže jsem došla k závěru, že nechci ztrácet čas a prostor sepisováním medailonků, kterým sama nevěřím.

 

Přiznejme si, že taková dobře nahozená póza a dokonalý mediální obraz sice nejen umí vyhrávat volby, jako se to daří Andreji Babišovi, ale nějak řadovému člověku dá i falešnou představu, že může v klidu spát, protože kdyby zlo vstoupilo do jeho života, tak jsou tady bojovníci světla, jenže to nejsou. Protože bojovník má taky odvahu. Takže vás nebudu mást a rovnou skočím na informace, co naopak přínosné a zajímavé jsou. (Aspoň pro ty z nás, co se o svět daní, financí, ale i tuto zemi zajímáme a tyhle věci nás baví.) 

 

Proto jsem se rozhodla nakonec v oblasti daní pro jedno jméno, které možná všichni neznáte, ale které byste rozhodně znát měli.

 

Mgr. Jakub Hajdučík

 

Daňový poradce, auditor, advokát, euroadvokát usazený na SK, je členem stálé komise Senátu Parlamentu České republiky pro dohled na poskytování veřejných prostředků a pro analýzu kontrolních postupů Finanční správy České republiky.

 

Perfektní znalost od účetnictví přes daňové zákony, po judikaturu hlavně v oblasti daní. Ale skvěle se orientuje i v jiných oblastech, které spíš souvisí pracovním právem, nebo byznysem i mimo území ČR. Zkrátka perfektní splynutí duše ekonoma a právníka.

 

Více takových lidí, co mají tak skvělé znalosti v oboru, navíc takových, co jsou odvážní, ale současně i když se pohybují na vrcholu oboru, tak neztratili nikdy kontakt s realitou všedního dne a životem a starostmi běžného občana.

 

Vybrala jsem ho i proto, že těch skutečně chytrých, moudrých, vzdělaných, s opravdovým zájmem o obor, by si člověk všimnout měl a měl je znát. Za pozornost stojí u něj nejen brilantní mozek, ale i srdce na svém místě a velmi dobře srovnané morální hodnoty. Což dnes nemůžeme už říct o každém člověku, ani o každém advokátovi či daňovém poradci.

 

Osobně tento celkový úpadek hodnot v naší společnosti taky vnímám částečně jako důsledek toho, že je Andrej Babiš v politice. Nemáte taky někdy poslední roky dojem, jako by veškeré morální zásady vyletěly oknem a už na ničem nezáleželo? A že bát se bojovat za pravdu, ale raději lhát a krást bylo novou normou. T.G.Masaryka by z toho asi trefil šlak.

 

Kolikrát jste v posledních letech zaslechli větu, že čemu se divíte, co jste čekali dobrého, vždyť stačí se podívat na premiéra země.

 

 

Takže pokud vás třeba i profesně zajímá oblast daní a s tím spojených soudů, nebo vás jen správce daně neprávem drtí, je dobré vědět, že proti tomu negativnímu, co se tady od 2013 nastřádalo, tak lze najít i něco dobrého, přesněji někoho. Jistě není osamocen, ale dneska se zaměřím jen na jména z dokumentu TV Seznam.

 

A chci tím navázat ještě na jednu věc, osobně si myslím, že velká část právě i ekonomických kauz vzniká tím, že máme špatně nastavený systém, nejen u FS (jak jsem se rozepsala v předchozích článcích), ale žádný zázrak to není ani jinde (zdravím srdečně moje další bývalé působiště a sice oblast justice).

 

A právě nové nastavení systému ve FS je tou oblastí, kam by měla směřovat snaha o změnu a tu by měli navrhnout takoví lidé, kteří oblasti daní rozumí opravdu do hloubky a současně komplexně, tedy jak z pohledu legislativy, tak z pohledu té běžné praxe. Proto jsem za takové lidi jako je Mgr. Jakub Hajdučík vděčná, protože dávají naději, že někdo o změnu k lepšímu usiluje a že se ta změna jednou povede.

 

Třeba až Alenka z říše divů, odejde zpět jen do říše divů…

 

A co myslím tím špatný systémem obecně? Třeba to, co bylo zmíněno v dokumentu Seznamu a co se bohužel netýká jen FS.

 

Myslím tím např., že když si stěžujete na korupční a nesprávné jednání úředníka FS a komise sestavená z jeho kolegů nakonec prohlásí, že je vše v pořádku a vy se snažíte na dalších úrovních FS, že narážíte jen na mlčení, neochotu a nulovou sebereflexi, a tedy i nulovou snahu o nápravu a změnu k lepšímu.

 

A stejně takové chyby jsou i v dalších oblastech fungování našeho státu, jako když si budete stěžovat na postup PČR a GIBS nic nezjistí, protože policista je jen taková prodloužená ruka státního zástupce, tedy nemůže vlastně pochybit, protože velký bratr zástupce ho hlídá, a tak vám GIBS max. doporučí, že si musíte stěžovat na pana státního zástupce, a to vaše podezření o pochybení státního zástupce posuzuje přímo sám ten státní zástupce, který se zmíněné chyby a porušení měl dopustit.

 

Tohle je teprve na hlavu postavené. Zde lze čekat ještě méně sebereflexe než u úředníků FS, kde je aspoň snaha sestavit komisi. Skoro se mi chce napsat, že FS je na tom snad ještě z těch všech složek státu nejlíp. Což je ve výsledku hrozně smutné, že ano.  

 

Je to pak hlavně obrovský problém, když si někdo s parametry chování kmotra z vedoucího pracovníka FS udělá ochočené zvířátko, které skáče, jak kmotr píská. Jaký dopad jednání FS může mít, tak jste viděli v dokumentu.

 

A když si udělá někdo cvičeného pudla ze státního zástupce, má ty možnosti křivit systém ještě větší. Takové věci ale nemají v dobře fungujícím státě co dělat, protože míra vymahatelnosti práva je jedním z hlavních parametrů vyspělé země, na které bychom se měli soustředit, pakliže chceme žít v zemi svobodné, fungující a prosperující, která je tu pro všechny své občany stejným dílem. Jen takovou zemi může pak občan vnímat jako domov, který miluje a který má zájem zvelebovat, nebo i v případě potřeby bránit.

 

Ale vraťme se ještě na závěr k naší FS. V tom ohledu věřím ve změnu k lepšímu možná mnohem dřív než v justici (u FS asi cca jak Andrej Babiš odejde z politiky), vy teď už víte tedy nejen o tom, jak špatně FS funguje, ale že to ještě nemusí nutně znamenat navždy prohraný boj bez šance na zlepšení, protože naštěstí v této zemi jsou i brilantní odborníci, kteří to nechtějí jen tak vzdát, což je rozhodně povzbudivé.

 

Tímto článkem končím minisérii o dokumentu Roky daňového pekla, natočenou TV Seznam a příště se můžete těšit zase na nějaké lehčí téma.

 

Vaše Iwi

 

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat