čtvrtek 16. září 2021

 

Trouba to zaplatí (+ tip na dokument)

 

Snad prominete název, moji milí, neb jak vyplyne, tím troubou je nakonec každý z nás.

 

Dneska mám pro vás totiž jeden tip na skvělý sběrný dokument od TV   Seznam, který vyšel 3/2021 a vznikal jeden celý rok.

 

A taky připojím pár důvodů, proč byste právě tento dokument měli vidět, i když vás svět daní na první pohled vůbec neláká a zdá se vám nesrozumitelný.

 

Důvod první je, že poté, co v červnu 2013 Andrej Babiš (alias Andy) koupil české vydavatelství Mafra, tak mnoho dobrých novinářů našlo azyl právě na Seznamu, tedy je to určitá záruka kvality, odvahy a objektivity, na kterou si se slzou v oku ještě pamatujeme mnozí jako na běžný standard českých médií. Dnes už mi to přijde skoro pravěk.

 

Další důvod je, že dokument má skvělé záběry skrytou kamerou, které vám pomůžou si udělat reálnou představu o fungování úřadů, ale i o celkovém systému, ve kterém občan neznamená nic a úřad znamená vše a  také si uděláte obrázek o fungování této země celkově.

 

Pomůže vám pochopit, že po justiční mafii (kdy nebyla zas tak daleko od pravdy ne lidmi vždy oblíbená ministryně spravedlnosti Marie Benešová) se ještě zrodila jako trochu slabší odvar její mladší sestra v řadách Finanční správy (dále jen FS) zejména v letech pod vedením Andreje Babiše a jak vypadá v reálu korupce u FS, která vede až ke krytí krácení daně (což je celkově víc než špatné, je to pro běžného smrtelníka trestné). 


Samozřejmě platí, že Čest výjimkám! Vím, že jsou. Ale jestli si více než jen nevhodné jednání členů FS zachycené i v dokumentu nezaslouží takové možná drsné označení, tak co by se muselo stát, aby takové označení bylo adekvátní, výstižné a nikoli přehnané? Bude to až ve chvíli, kdy bude mít správce na stole položený Kalašníkov? Zamýšlím se nad tím, protože se zbraní na stole se u nás v kraji už daně vymáhaly v budově správce daně. Takže mi to celé přijde jako krok zpátky, od FS 21. století tedy kultivované, vzdělané k té, co působí spíš zas jak ze zlatokopeckých a dost divokých 90. let.

 

Dokument srozumitelně ukazuje a vysvětluje, co je špatného na práci FS v posledních letech. A že nám možná někdo jen věší bulíky na nos, jak to všechno šlape jak švýcarské hodinky a protože se blíží volby do PS, je tohle téma o to důležitější.

 

Ukazuje na konkrétním případu, kolik stojí špatná práce úředníka, tedy že to jsou stovky milionů korun, které pak zaplatí stát, ale dopad to bude mít v konečném důsledku na kapsu každého z vás, protože to není jen o někdy i obrovské škodě, ale i snížení výběru daně do budoucna, což je paradox. A paradox číslo dvě – úředníka to nebude bolet žádného ani trochu. Což je drsný rozdíl, když zvážíme odpovědnost za škodu v jiných profesích a zejména změnu v novém Občanském zákoníku, která se užívá s radostí užívá na jakoukoliv odbornou profesi od stavebních inženýrů až po mzdové účetní na firmě.

 

Taky dokument vysvětluje ze statistik, že té špatné práce FS je minimálně 40 - 50%, což je alarmující ve srovnání se západními zeměmi. A že se suneme poslední roky spíše do minulosti na východ, ne-li rovnou na Sibiř.

 

Podívejte se také proto, že část dokumentu je věnována fungování a interním pravidlům, takže spolu nahlédneme i na blogu v dalším článku pod pokličku fungování FS. Povíme si taky, jak to je s daňovými kontrolami.

 

Taky se na ten dokument podívejte, protože tam mluví skuteční odborníci jako je JUDr. Josef Baxa (předseda Nejvyššího správního soudu), přední představitelé všech stran (také např. i za Nejvyšší kontrolní úřad, který dohlíží právě na rozhazování státních peněz) a taky lidé, jejichž práci sleduji dlouho, případně jsem měla možnost je trochu víc poznat a taky proto, že některých si velmi za jejich odbornost a odvahu vážím, což neříkám příliš často. Rozhodně jedno jméno, které by měl znát každý, tak je Mgr. Jakub Hajdučík (plus pár dalších, ale doufám, že třeba výše zmíněného JUDr. Josefa Baxu máte ve své hlavě a srdci zapsaného už dávno všichni.)

 

A doporučuji se podívat na dokument i proto, že jednání Finanční správy ve Zlínském kraji, která je zachycena i v části dokumentu, tak znám víc než dobře přes 18 let, přesněji i to jednání, které je úplně mimo chápání a pravidla. A můžu velmi dobře z osobních zkušeností posoudit, jak se FS za ty roky proměnila a že to od 2013 nebylo zrovna k lepšímu. Tak, jak je např. zmíněno v dokumentu, tedy přikrývání krácení daně správcem. Zamýšlím se nad tím, že takové spojení by snad mělo být oxymóron jak od Máchy a ne realita kraje, po tažmo státu.

 

Takže vám můžu už jen doporučit – pusťte si to a vydržte až do konce. Má to 40 minut.

A v dalším článku k tomu napíšu svoje postřehy, zkušenosti, i vysvětlení některých bodů díky praxi z obou stran. Byla bych ráda, abyste si každý udělali svůj názor, nicméně pokud se v tématu správy daní úplně neorientujete, myslím, že můžete případně následující článek číst už před shlédnutím dokumentu. To je na vás, zda si na něj počkáte (vyjde zítra v 7 hod ráno) a nebo zkusíte shlédnout dokument i tak rovnou.

 

Název :

Roky daňového pekla

 

Link:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zakleknout-a-jit-po-nich-dokument-ukazuje-stat-jako-vymahacskou-agenturu-145345

 

 

Tak hezkou zábavu, pokud to lze za zábavné ještě pokládat 😉

 

Vaše Iwi

Žádné komentáře:

Okomentovat