neděle 1. února 2015

Staré, ale dobré… aneb filmové tipy mazaného králíčka

Dneska tady mám pro vás tipy na volný čas. Článek byl původně plánovaný na víkend, ale nakonec jsem dala přednost aktuálnějšímu tématu.

Všechny dnešní filmy jsou už staršího data, ale protože i v řadách mých kamarádů nejsou všem zcela známé, tak jsem se rozhodla je sepsat (a v případě, že je znáte, tak můžeme pod článkem rozvinout debatu o tom, jak se vám film líbil ;)

Tip první – BÍLÉ PEKLO (2001). Film natočený podle skutečné události. Filmů a dokumentů ohledně druhé světové války a koncentračních táborů je vzhledem k výročí teď všude plno, ale tohle je zase trochu jiná záležitost. Příběh mladého německého nadporučíka Clemense Forella, který je ke konci války odvelen na frontu – při odjezdu mu žena sdělí, že čeká dítě. Forell na frontě ale padne do ruského zajetí a je odsouzen jako válečný zločinec na 25let v ruském gulagu na Sibiři. Podaří se mu dostat z ruského gulagu do vzdáleného rodného Německa? A uvidí ještě někdy svoji ženu a své dítě? Nebudu vám víc vyzrazovat…. Příběh o lidských osudech, silný, skutečný, který vypráví o tom, že svět není jednoznačně černo-bílý.

Tip druhý – HOTEL RWANDA (2004). Na tenhle film jsem před lety narazila díky panu M. Další válečný film a opět podle skutečné události, tentokrát ale z období roku 1993, kdy ve Rwandě vypukla kmenová válka. Věc, která by jistě byla ráda západním světem zapomenuta, protože událost je důkazem naprostého selhání nejen OSN jako organizace, ale i zbytku světa, který jen přihlíží v médiích šokující brutalitě. V každém slova smyslu velmi silný příběh, který stojí ale za to vidět. Nenechte si utéct příběh osobní odvahy, která by mohla inspirovat celý svět. Příběh, že i jedinec dokáže občas změnit (či zachránit) víc, než světové organizace.

Tip třetí – ČERNOBÍLÝ SVĚT (2011). Z tématu válečných konfliktů volně přejdeme k tématu diskriminace rasy a taky k tématu postavení žen ve společnosti. Hlavní postavou, která nás provází příběhem je mladá bílá dívka, která se rozhodne stát reportérkou. A postupně se ji podaří získat důvěru a taky materiál na téma černých služebných v bílých rodinách. Dobře natočeno, hercům role padnou, téma příběhu víc než zajímavé, takže celek se mi líbil. Tohle je první film z dnešního článku, u kterého se i zasmějete.

Tip čtvrtý – PRAMEN ŽEN (2011). Je jasné, že u tématu žen ve společnosti ještě zůstaneme a přibereme si k tomu další aktuální téma a tím je islám. Příběh vypráví o malé vesničce v oblasti mezi severní Afrikou a blízkým východem, více méně ze současnosti. Dlouholetou tradici, kdy ženy chodí vysoko do hor pro čerstvou vodu, se snaží změnit mladá, krásná Leila, která se do vesnice přivdala. Cesta do hor totiž namáhavá a nebezpečná a zvláště pro ženy často představuje doslova smrtelné nebezpečí. Ženy se nakonec rozhodnout pro stávku „ve věcech lásky“. Každá žena ale nemá za manžela milujícího vzdělaného učitele jako Leila, který jí v její snaze o změnu podporuje. Do celé situace nakonec vstupuje i náboženství. Zvláštní příběh, u kterého se ale i pobavíte a zasmějete. Film provází i zajímavé písně, které celému příběhu dodávají atmosféru.

Tip pátý – NEDOTKNUTELNÍ(2011), tento francouzský film už jsem zmiňovala na FB stránkách ZDE, ale ne všichni je sledujete, takže ho připíšu, protože rozhodně ani tenhle film by vám neměl utéct. Film je inspirován skutečným příběhem, kdy si vzdělaný, bohatý, sofistikovaný, ale ochrnutý Philippe najme jako ošetřovatele mladého  černého muže z předměstí. Mladík navíc zrovna vyšel z vězení. Tahle zvláštní kombinace dvou odlišných světů přináší spoustu úsměvných situací. Ale ukazuje i to, že dva takto odlišní lidé z odlišného prostředí si paradoxně dokážou vzájemně hodně nabídnout. V příběhu se protiklady a zdánlivě nespojitelné věci stanou jedním harmonickým, nebo alespoň zábavným celkem. Navíc zůstává otázka - dokáže nakonec svérázný mladý Driss vytáhnout ochrnutého Philippe z jeho ulity a ukázat mu, že život neskončil a že nic není nemožné?

Tip šestý – SUMMERHILL (2008), zakončíme to hezky optimisticky posledním tipem na film o postavení dětí v dospělé společnosti, taktéž dost aktuální téma, neboť srovnávání české a norské výchovy a vůbec péče o dítě je v plném proudu, že. Pokud jste tento film neviděli, tak jistě ale znáte to nejdůležitější z něj – studentské parlamenty. Každá studentská rada, či parlament v každé škole na světě, mají své kořeny právě v internátní škole Summerhill, která byla založena již roku 1921. Moderní metody výuky a výchovy, které směřují více ke svobodnému jednání dětí, k jejich svobodné volbě, mají základy zde. Dnes je velmi populární tzv. nevýchova a najdete milión pět rad, knih a kurzů (často dobře naceněných, neb za dobrou radu se platí asi zlatem), jak se k dítěti správně chovat. Tenhle film je krásný ve své jednoduchosti, že někdy stačí dítěti naslouchat a nesnažit se ho zlomit za každou cenu. Že stejně jako my – dospělí, tak ani dítě nemá rádo, když je do něčeho nuceno. A že i na děti může působit stres, který napáchá často větší škody, než by tomu bylo u dospělého člověka. Je jasné, že takové pokrokové myšlenky nemohly být přijaty dospělou části společnosti vždy s nadšením a tak film popisuje i boj školy o své vlastní přežití. Určitě stojí za to – fajn pohodový film se zajímavým tématem, u kterého se pobavíte a odpočinete.

Tak a to je vše pro dnešek. Všechny tyhle filmy mají jednu věc společnou a to je fakt, že téma si vždy žádá divákovu otevřenou mysl. Tak doufám, že vás třeba něco zaujalo.

Klidně mi napište do komentářů, zda jste něco viděli a nebo se na něco chystáte a jak se vám to případně líbilo ;) A nebo přihoďte tipy na jiné filmy, které se vám líbili – klidně i starší.


Děkuji za všechny komentáře, každý z nich mi dělá vždycky velkou radost ;)

4 komentáře:

  1. Super tipy, viděla jsem jen ten Černobílý svět a moc se mi líbil :) Zajímavý příběh a dobře natočené :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se Ti tipy líbí :)
      Černobílý svět je povedený film, souhlasím. Já mám takové příběhy moc ráda.

      Vymazat
  2. Viděla jsem druhý, třetí a pátý film a jsou to filmy vskutku výborné, tak si pustím druhou část tipů, speciálně mě zaujal Pramen žen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se Ti budou filmy líbit a Pramen žen se myslím fakt povedl ;)

      Vymazat