úterý 2. prosince 2014

Aplikace v telefonu a soukromí


Je to už za ty roky takový náš rituál s panem M., že jednou za čas otevřu debatu na téma instalace aplikace Instagramu na mém telefonu. Je to složitá debata s někým, kdo zná moderní technologie jako své botky, navíc jako fotograf má na ty přepálené, nekvalitní obrázky dost vyhranění názor. Ale to ponechme teď stranou. Zpravidla začnu o tom vždycky mluvit po té, kdy se dočtu, že nějaká moje oblíbená bloggerka nebo osobnost si založila účet na Instagramu a začala pravidelně přispívat.

A u mě začíná v tu chvíli znovu duševní boj…..

Sociální sítě jsou děsný žrout času, ani mě se to nevyhýbá. Proto se už pár let nesnažím mít účet na každé sociální síti, která existuje, neb musím taky občas dělat něco jiného, než stalkera na síti ;)
Nemám ani účet na twitteru, kdo čtete moje články, tak jistě chápete proč. Že já rozhodně nesdílím názor, který má introvert Jack Dorsey, zakladatel této sítě, že vše podstatné se vleze od 150 znaků. Ne v mém případě. 

Se ztrátou času bych se ale ještě vyrovnala, ale s čím mám trochu větší problémy, jsou oprávnění aplikace. Jsem už totiž naprosto poučená díky své práci od odborníků a vím, že lidé nemají, co se týče internetu, problém proto, že jsou paranoidní, ale že jsou málo paranoidní. Tak schválně, kolik z vás si ty oprávnění před instalací do mobilu čte? Rozkliknete si je, zkoumáte, co o vás majitel apky bude sbírat za informace?

Po pravdě je až zarážející, že u některých aplikací (třeba i pro internetová bankovnictví) jsou ty oprávnění víc než drzá a hlavně bezdůvodná……

Možná jste zaznamenali, že nedávno sociální síť Facebook zveřejnil zamýšlenou změnu obchodních podmínek od 1.1.2015, lidé se z toho začali pomalu nervově hroutit a hromadně tapetovali zdi dva roky starým hoaxem o autorských právech….. Takové kecy v kleci…… Vyloženě nesmysl vynásobený na pátou….

Nikoho ale netrápí, že Google mnohé z toho používá už dávno. Já se s tímhle nějak smířila obecně, pokud nechci na podmínky přistupovat, jednoduše danou věci nepoužívám a deaktivuji – např. ten facebook, že.

Ale s aplikacemi v telefonu je to jiné, málo kdo poukáže na to, že je to často daleko horší, než nové obchodní podmínky od Marka. Že někomu dáváme (asi zrady netuše, nebo tuše?) možnost slídit v našem telefonu (tedy v našem soukromí, nebo i v našich pracovních záležitostech), tiše využívat data o nás.   

Možná se tiše spoléháte na všeobecné obchodní podmínky obchodu s apkami. Že oni by to jen tak nedopustili, že se o nás jako zákazníky postarají, zajistí klid, blaho a světový mír …. Na to jde říct jediné, přátelé: „Tak a teď tu o Sněhurce, tu mám nejradši…“ ;)

Možná si teď říkáte, no dobře, ale co když danou apku fakt budu potřebovat, resp. její funkce. Nebude se jednat o nějaký praštěný fotečkový program na zabíjení času, ani o internetové bankovnictví, které si v klidu můžu vyřešit doma u PC z prohlížeče. Bude se jednat o práci, studium, komunikaci s úřady. Třeba takové scannování dokumentů – naprostá klasika. Znáte to, dojdete někam na schůzku, potřebujete si zkopírovat důležitý dokument, případně ho hned přeposlat někomu mailem. No, včera bylo pozdě to udělat. Není tedy nic snazšího, než to vyřešit okamžitě díky telefonu.

Tady si dovolím malou vsuvku…….

Kdysi jsem projela z čisté zvědavosti pár videí, takové to „co mám ve svém telefonu“. U holek by se to rovnou mohlo jmenovat, jak si „zasrat telefon snadno a rychle“, tím nechci nás ženy rozhodně nějak hromadně shazovat, my ženy vlastně vidíme jen svět často lepším, než je. Takže se takovými ošklivými malichernostmi, že by snad nějaká apka mohla být kapku drzá, nebo zlá, tím se my primárně často vůbec nezabýváme. Většina holek bohužel doporučovala právě drzé a drzejší apky, které se ale bez problémů a navíc často zdarma, nebo za pár drobných, dají najít se stejnou funkcí, ale bez vykrádání dat ve vašem kouzelném sluchátku. Konkurence se snaží, o tom žádná a je to vidět. Nabídka je velká. 

Bohužel, přímá úměra - čím sebevědomější děvče, tím horší rady. To už jsem ocenila spíš, že na rovinu dívka přiznala, že tomu moc nerozumí a tak některé věci neví, nebo netuší. V tomhle zkrátka vyhrávají spíš kluci (a zdaleka nejen tím, že jsou často od přírody víc technické typy, než holky). Zajímavé, že ti v recenzích nemají problém říct na plnou pusu (či napsat otevřeně), že je něco špatně, že něco nefunguje, jak má apd.. Nejen u aplikací, ale i dalšího software, či zařízení.

Moje rada tedy zní – hledejte, čtěte, přemýšlejte. Aplikací je dnes moře, na stejnou funkci najdete často mnoho a mnoho podobných, možná i lépe zpracovaných a některé z nich (ty slušně vychované) vám nepolezou určitě tam, kam nemají. Takže si jistě vyberete. Chce to jen trochu trpělivosti. 

I když dnes má mnoho lidí pocit, že boj s velkým bratrem jsme jako jednotlivci prohráli už dávno a že Orwell byl snad ještě v tomhle ohledu nakonec optimista, není tomu tak. Krásně je to vidět i na přístupu ohledně průmyslových kamer a posunu v posledních letech ve prospěch ochrany jednotlivce, co se týče posuzování práva na soukromí ze strany zaměstnance. (Psala jsem o tom ve článku Úvaha o lidské důstojnosti aneb pracovní podmínky v praxi .)

No, a co já a Instagram? :D Zatím nic, opět, ale přemýšlím, že na některém jiném volném zařízení doma smažu účty, zruším synchronizaci dat a stáhnu si apku tam, kde si nebude mít mrcha co velice číst. A budu vesele prokrastinovat ještě o něco víc než teď.

Tak ochraně osobních dat zdar, velkému bratrovi zmar…… ;)

PS: Co vy a aplikace? :)

Děkuji za komentáře, dělají mi velkou radost.



4 komentáře:

  1. Já v tomhle nějak nejedu, protože na to není čas - bohatě mi stačí blogy :D, jinak mám jen soukromý fb, ale ten moc nevyužívám, víceméně reaguji na zprávy z messengeru. Změnu jejich obchodních podmínek jsem také zaregistrovala, přijde mi, že jen oficiálně zveřejňují to, co už dávno dělají. Obchod s osobními údaji je velký a výnosný trend, občas mě zaskočí způsob, jakým mi Google personalizuje reklamy a poslední dobou mi chodí až nepříjemné množství sms s oznámeními o slevách a tak. Přitom vůbec nejsem takový ten typ královny sociálních sítí, spíš jsem opatrná. Nedávno jsme na tohle téma diskutovali s kamarádem, který se dost vyzná v byznysu a vyprávěl mi o jednání ve firmě, která legálně obchoduje s databázemi osobních údajů a prý nabízí takový produkt, který zajišťuje kompletní informace o komkoli chcete, jakože až tak, že když se třeba rozvedete nebo se vám narodí dítě, vaši stalkeři se o tom dozví ještě před tím, než se to objeví v oficiálních zdrojích (nebo třeba v novinách :D). Kde k takovým datům přijdou však neřekli, know how, víme. Asi si prostě budeme muset zvyknout, že soukromí už neznamená to, co kdysi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si nedělám iluze, že FB pouze oznámil, co už tiše dělám v mnoha bodech dávno ;) To na co FB teprve bude od ledna najíždět oficiálně, to už ale právě Google dělá delší čas. Přesně jak píšeš, zejména v té oblasti reklamy.

      K těm databázím, s pár společnostmi jsem se setkala, které vytváří takové data a prodávají informace (různé kvalita, od té "orientační", až po opravdu detailní až důvěrné). Je to velký byznys, o tom žádná.

      Jinak obecná data jsou o každém obyvateli narozeném na území ČR od 40tých let zavedena v centrálním registru obyvatel, který je snadno dostupný na všech úřadech, soudech, často i pro běžné úředníky. Stáhnout odtud info, najít si kontakty na celou širokou rodinu dotyčného není vůbec těžké. Denně do té databáze vstupuje tak obrovské množství lidí, že o nějaké skutečné kontrole ve smyslu nezneužívání dat, nemůže být ani řeč. Lze tak dohledat i např. adopce, protože přidělené rodné číslo se v těchto případech nemění.

      Kapitolou samou pro sebe jsou pak veřejné registry (často i pod správou státu). Takové OSVČ si o soukromí můžou nechat jen zdát. Ve chvíli, kdy se stanou plátcem DPH je veřejné o nich prakticky vše, včetně rodného čísla, jakožto DIČ.

      A poslední jsou registry veřejné od soukromých poskytovatelů, které nahrazují dřívější "zlaté stránky", kde se právě podnikající zapíše s dobrou vírou, že bude pro zákazníka snáze dohledatelný. Všechny data z těchto registrů stahují další společnosti ke svým účelům, ať už marketingovým, nebo dokonce tato zpracovaná data, úhledně uspořádaná, opět prodávají dál.

      Nejhorší levelem jsou pak kamery na rozpoznávání obličejů v obchodech, kdy člověk vejde a v tu chvíli prodavači najede na monitoru komplet vše o nás, kdo jsme, co máme rádi.....

      A konečnou představují Google brýle, kdy lidé budou chodit po ulici a na skla se jim budou přímo promítat tyhle detailní data o cizích lidech na ulici...... Což už dnes je vyvinuto, funguje to, je otázka času, kdy to začne být masová záležitost.
      Anonymita přestane prakticky existovat .....

      Ale není třeba to slepě přijímat, nemyslím, že boj za soukromí je marný... :)

      Vymazat
  2. Máš pravdu králíčku, zachováme si optimistický přístup :) Ovšem o těch Google brýlích jsem ani vědět nechtěla :D Jen aby nepřišli s tím, že je třeba všechny očipovat, v rámci zachování bezpečnosti lidstva, samozřejmě. Škoda jen, že se soustředí tímto směrem, uvítala bych jiné "sci-fi" technologie, už léta čekám na teleport nebo na toaletu, která diagnostikuje z mých odpadů zdravotní stav a doporučí, co si mám dnes dát k jídlu, aby mi nic nechybělo, jak nám ukázali ve filmu Pátý element. No asi to není dost rentabilní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D Nejspíš, co je ale od nich krátkozraké ;) Přitom by o to určitě zájem dneska byl ;) Ale možná to je záměr (farmaceutický průmysl dosahuje světově naprosto nejvyšších zisku, hned za ním je kosmetický průmysl).

      Vzpomněla jsem si na jednu knížku (nevím tedy autora, ani název - ostuda, ale už je to 17let, co jsem o tom zaslechla), bylo to sci-fi, o světě a společnosti, kdy lidem bylo do mozku implantováno speciální zařízení, které obsahovalo všechny znalosti, takže zvýšilo okamžitě vzdělanost obyvatel.
      Bylo to o malém chlapci, který se zamýšlel nad svým zařízením, které mu sice umožnilo "neztrácet čas učením", tak jako to dělali lidé dřív, ale zařízení nedovolovalo lidem snít.....

      Když se snažil popustit uzdu své fantazii, zařízení začalo vydávat nepříjemný zvuk...... a on přemýšlel, jaké to asi bylo dřív, kdy lidé ještě snili.... (a nebo jaké to je u lidí z rozvojových zemí, kde ještě všichni zařízení implantované nemají.)

      Věřím, že tak nakonec ale neskončíme.... :)

      Vymazat