sobota 9. dubna 2016

Malé sladké dobro

Dnešní doba je plná motivačních příspěvků, knih, přednášek, jak si člověk má vážit i maličkostí, radovat se z každé drobnosti.

V rámci takových projektů pak jsou obvykle součástí i určité výzvy, které nás buď nutí se zamýšlet nad tím, co dobrého nás ten den potkalo, nebo nás přímo nabádají k tomu, abychom si nějaké pozitivum aktivně vytvořili.

Ale co když je pravda, že každý den jednoduše není posvícení? Že ve snaze žít originální život, který není je plný stereotypu, se jen snažíme o vytvoření jiného druhu stereotypního života, a sice instantního dobra, které budeme užívat jako medicínu 3x denně po malých dávkách, sedm dní v týdnu.

Je pro nás těžké přijmout, že některé dny jsou jednoduše špatné? Opravdu je jediná cesta pro všechny to, že se snažíme nějak zachránit drobnou umělou radostí typu „ale viděl jsem dneska moc zajímavý mrak na obloze“? Neodvádí nás tento způsob myšlení od skutečného života?

A co teprve, když ten den není vyloženě špatný, žádná tragédie nás nepostihla, ale jen jsem tiše nespokojení s tím, jak žijeme? Pak si podle příruček naordinujeme tři krát denně se zaradovat a problém je vyřešen? Dle mého názoru není. Naopak řešení tím odsouváme a udržujeme status quo.

Jistě, po složitém dnu třeba v práci nebo jednoduše nějak psychicky náročném, tak je fajn dát si třeba vanu, zapálit si svíčku, uklidnit nervy a mysl, relaxovat, ale na sílu a na moc se fixovat na jedinou věc a přesvědčovat mozek, že náš život je naprosto v pořádku, že dané události nic neznamenají, protože máme přece „ten zajímavý mrak, nebo západ slunce“, byť jsme právě prožili něco hodně špatného, to se mi nezdá jako univerzálně skvělý přistup. Pausa pro nabrání sil ano, ale úplná ignorace problémů za mě ne.

Napíšu teď něco, co možná nebude snadné pochopit či přijmout, ale vím, že tady na mazaném králíčkovi se může psát volně o čemkoliv, neb se tady schází samí skvělí, inteligentní lidé s otevřenou myslí, což je obrovská výhoda. 

Také samozřejmě i vy mi dolů do komentářů můžete napsat svůj pohled na tyto věci, pokud se vám bude chtít ;)Debata je tu vítána, ale povinná určitě není :)

Myslím si, že do jisté míry vyhledávání instantního a trochu nuceného dobra, které necítíme ze srdce, ale musíme se o něm cíleně přesvědčovat, je určitou formou popírání. Všichni známe Model Kübler-Rossové, tedy klasické fáze lidského smutku a popírání je tou první z pěti. Dokud neprojdeme všemi fázemi, motáme se vlastně v kruhu, a nebo jen přešlapujeme na místě a nikdy nedojdeme na konec, kde na náš čeká smíření.

A myslím, že smíření je trochu zavádějící pojem pro běžný život, zvláště v dnešní době… Slovo smíření v nás muže vyvolat pocit jako, že jsem už pasivní, vzdali jsme to. Něco jako čistý pesimismus, konec všech nadějí. Tak to ale není, spíš je to určitý vnitřní klid a nadhled, který nám nakonec může otevřít širší pohled na věc. Zatím co emoce jako vztek nás svazují úplně nejpevněji, smíření je okamžik, kdy se pouta uvolní. A proto mají všechny ty fáze taky smysl, protože vztek a lítost v nás jen tiše dřepí jako žába na prameni a to že jim nedáme průchod, neznamená, že jen tak zmizí. Jsou s námi jako stín a užírají nám pomalu a tiše naši duchovní sílu.

Čistou pasivitou naopak pro mě je fáze popírání. Je to taková trochu skrytá pasivita, protože my naopak děláme a hodně, děláme všechno možné pro to, abychom zaměstnali sebe i mozek něčím jiným a v tu chvíli prakticky i dost nepodstatným.

Přiznávám, že po těžkém dnu mi fakt myšlenka na pěkný mrak nepomůže. Naučila jsem se, že bolest je potřeba přijmout a ne před ní utíkat a strkat hlavu do písku jako pštros. Čím dřív to člověk udělá, tím rychleji se osvobodí a posune. Taky samozřejmě den blbec není tak těžké překonat jako třeba jiné životní zlomy jako je smrt blízkého člověk, nebo ztráta partnera. Tam to pochopitelně trvá déle, ale ten princip je stejný.

Takže ano, po těžkém dnu dojdu domů, dám si možná tu horkou koupel ve vaně, nebo se jdu projít, nebo rovnou jdu spát. Nerozplývám se a neplýtvám energií nad krásou bublinek v koupeli a netrápím uštvaný mozek dalšími povinnosti a příkazy „Teď se raduj! Krásná pěna a ta vůne! Buď vděčný!“
 
Ne, někdy zírám jen tak do prázdna a nechám naopak mysl odpočinout a pak se snažím nabrat sílu i fyzicky, třeba tím spánkem, abych mohla další den věci vyřešit, nebo zkrátka dělat věci líp. Snažím se z chyb poučit. Jednoduše ze všeho se dá nakonec něco vytěžit…
Nemusí to nutně být, že co tě nezabije, to tě posílí…. A že hlavně musíme vydržet… a tak vůbec…

Někdy připuštění faktů, že takhle je to vážně špatné a že se trpíme, může být nakonec tou hnací silou, kterou využijeme ke změně svého života, abychom ty pocity nemuseli uměle potlačovat, ale abychom vyřešili jejich prvotní příčinu. Místo, abychom plýtvali energií na hledání zajímavých mraků na obloze, zatím co náš život, naše práce či zaměstnavatel, náš domov či naše bydliště, naše profese, náš partner, nebo cokoliv jiného není podle našich představ natolik, že nás to doslova vnitřně ubíjí a my se držíme každý den nějakého mraku a nebo čtyřlístku, co jsme našli u parkoviště, jako záchranného lana a nechceme si připustit, že se jedná jen o stéblo, kterého se chytá každý tonoucí….

Když člověk přestane nutit svou mysl k vděčnosti a radosti ze života a nechá ji svobodně pracovat, aby vyhodnotila věci tak nějak víc v širším pohledu a objektivněji (nebo jak to říct přesně?), že sice 20% času vám nervy tečou, ale těch 80% jste spokojení, třeba i šťastní a cítíte to a uvědomujete si to i bez toho, aniž byste museli mozek nutit do nějakých kotrmelců radosti, pak je to v pořádku.

A když ne, tak zkrátka vykročíte na cestu ke změně. Možná bude smutná, nepříjemná a někdy to bude i bolet, když dáte emocím možnost, aby se projevily naplno, ale jedno je na tom příjemné, jakmile odehrají svou roli, v klidu odejdou… A vám bude zkrátka líp.
Co je pak nejkrásnější na tom všem, že na konci, kdy se zregenerujete, tak přichází postupně příval nové energie a nakonec přijde i čas, kdy si všimnete i toho západu slunce s krásně prokreslenými mraky jen tak mimochodem a uvnitř vás zaplaví pocit, že je život fajn. A je to celé jaksi nevědomé a přirozené.

A nakonec asi přijde i to, že člověk je silnější, neb je poučený. Znáte to pořekadlo - napálí mě jednou v životě někdo - hanba mu. Napálí mě podruhé – hanba mi ;) (v mém případě pak následuje občas napálí tě po třetí, čtvrté.... sakra už se vzpamatuj! Ok, tak na popáté už tedy fakt ne :) 

Tím, že někdy člověk popírá určité věci, tak jen sám dává možnost osudu a jiným, aby do něj kopali a kopali, dokud nepadne a už se nezvedne…. A nebo se zkrátka situace vyhrotí a zhorší natolik, že se stane něco daleko šílenějšího, než kdybychom si vše naplno včas uvědomili, přijali a řešili…

Dneska si taky říkám, že lépe přijmout drobné ztráty, než pak řešit naprostou kalamitu….

Samozřejmě, že žádný učený z nebe nespadl, jak jsem psala i já na to stejně občas přicházím metodou pokus - omyl. A myslím si, že u složitějších věcí je někdy těžké přijmout fakt, že úplně skvělé řešení neexistuje. Včetně toho, že se nám zdá do jisté míry neuvěřitelné, nebo doslova absurdní, že se daná věc děje právě nám samotným. A že zákonitosti vesmíru, které fungují všem kolem, tak u nás selhaly na plné čáře. Že tohle jsou věci, s kterými bojují lidé nejvíc v podobných situacích - kdy nejsou spokojeni se životem.

Je jistě těžké si přiznat věci jako, že náš partner je milý a pozorný ke všem v okolí, ale k nám nikdy takový nebude a co hůř, že s domácím násilím vůči nám skončí leda tak až na smrtelné posteli. Je těžké si říct, že nás vlastní matka neměla a nemá ráda a tohle se nezmění, ani proto, že Erich Fromm jasně píše o mateřské lásce jako o záležitosti, která jako jediná není podmíněná zpětnou vazbou. Tedy matka miluje své dítě, i když jí dítě lásku neopětuje.

A je spousta takových záležitostí, které nefungují zdánlivě snad jen u nás jediných na tomhle světě…  a co hůř, je tak těžké si přiznat, že se to už ani nezlepší… A může se člověk stavět třeba na hlavu a obětovat tomu vše, ale jiné to nebude…

Řešením je změna, třeba odchod. Ale není to komplexní řešení. Třeba jste ve věku, kdy už si nezaložíte s novým partnerem takovou rodinu, o které jste snili… A nebo hold všechny mámy kolem už jsou tak nějak obsazené a vám už žádná lepší náhradní přidělené životem nikdy nebude.

Pak si je potřeba říct, že jestli je lepší být s tím nevyhovujícím, nebo zkrátka zcela bez. Vidíte – verze, že dostanete něco jiného, nového, lepšího není vždy v nabídce… (to jste možná číst ani nechtěli, že...?)

Ohledně těch řešení se dá říct, že existuje občas jen malé a velké zlo… Možná budeme muset jednoduše za svůj vnitřní klid nějak i zaplatit. Odjedeme z práce, ale v novém zaměstnání budeme mít třeba méně peněz, nebo budeme muset dojíždět. Odejdeme od partnera a třeba to pro nás bude ekonomicky, technicky a i duševně těžší, že jsem najednou sami (minimálně ze začátku)… ale po čase, když se rozhodneme správně a odstraníme příčinu své vnitřní nespokojenosti a dá se říct, že jakéhosi napětí, dojde pocit toho příjemného klidu, nadhledu a i přírůstku energie.

Nebudu vám tady lhát, že znám cestu k super šťastnému životu. Kdo králíka čte, ví, že já na nekončící euforické štěstí nevěřím. Ale na obyčejnou lidskou spokojenost ano. Na to, že život je v konečnému součtu fajn.

Taky určitě neplatí, že když překonáme a vyřešíme jednu příčinu nespokojenosti, že už nikdy nemůžou nastat jiné problémy a že nové řešení bude dokonalost sama. Nic takového není. Každá mince má dvě strany, ale možná ty nová negativa budou pro nás víc snesitelná a nebudou nás vnitřně užírat, ale jen si řekneme, no, hold to je v tomhle trochu náročnější, ale nic, co bych nezvládl….

A teď se trochu projdeme po oslím můstku a vrátíme se na začátek…. Malé sladké dobro.  Zdá se, že smyslem článku bylo rozcupovat ty malé radosti. Ale tak to určitě není, dobré radosti jsou velmi důležité, jen je možná dobré si trochu hlídat, jestli za ně neschováváme nějaký vnitřní problém a trápení…

A musím říct, že mou největší malou radostí jsou lidé. Ano, navzdory, že pracuju s lidmi. Jsem v jistém smyslu takový sběratel. Sbírám malá vstřícná gesta a úsměvy, milá slova, ochotu a slušnost, nabídnutou drobnou pomoc, ukládám si je pomyslně do sbírky - abych nezapomněla, že lidé jsou ve výsledku fajn, když pak narazím na blbce, který je často jeden, ale za to je víc slyšet. A ano, někdy takový blbec může ovlivnit x dalších a pak se krásně pozná síla charakteru každého, jestli jdete se stádem, protože „Pseudo-Alfa“ se vydala nějakým směrem a jiný se jen připojí… nebo taky ne. Neb si umí udělat vlastní názor...

Mám lidi opravdu ráda a myslím, že mě hned tak nepřestanou fascinovat ;)

K tomu malému sladkému dobru bych ale dodala, že nejsem asi primární sběratel pochval jako takových. Komplimenty samozřejmě jsou příjemné, ale není to pro mě úplně to hlavní. Líbí se mi, když vám někdo třeba nabídne malou pomoc, aniž byste jakkoliv o to žádali, nebo situace byla zkrátka tomu nakloněná a dalo se to očekávat. Kdo pustí sednout ženu v devátém měsíci v MHD, tak je sice slušný, ale možná to je jen v rámci etikety. Fascinují mě spíš věci, když tam jakoby není úplně ten racionální důvod, protože to jsou třeba pravidla slušného chování a čeká se to, nebo se ten člověk cítí tím doslova povinován, či to dělá z vděčnosti, nebo zkrátka ze skrytého kalkulu, neb si vás chce zavázat.  

Tím gestem nemusí být nutně pomoc jako volná židle v autobuse, ale třeba jen to, že se na vás uměje, i když za to nedostane nějaký tringelt … Ale jednoduše jen tak…

Myslím, že když jsme ale ve stresu a nespokojení a radost si neumíme zažít už jinak, než že to je náš vědomý rozkaz mozku, který pak tiše přesvědčujeme, že je to přece super (u drobností jako mrak) a nebo se radujeme, jen když nás život překvapí něčím skutečně extra super wauuu, tak jednoduše podobné  drobnosti přecházíme. Přesněji - vyhledáváme aktivně sami, co by se dalo nacpat do kolonky „dnešní štěstí“ a to, co k nám přichází samo, tak přehlížíme.

Takže když jsem psala ten nadpis, měla jsem na mysli právě tohle. Hezké příjemné drobné radosti, které se objevují samy od sebe bez nějakého racionálního důvodu, ale přesto dokážou vylepšit náš vnitřní pocit, pokud jsme tedy schopni je vnímat a přijímat.

Nedávno jsem psala na IG, že jsem měla náročný den - to známe všichni, každý ho někdy má, takže nic výjimečného (a tady je taky krásně vidět, že ty obrázky to zkreslují…dvě hezké fotky na těch internetech, ale jinak docela divoké to v realitě bylo).

Byla to situace, kdy jsme se do telefonu postupně se všemi zainteresovanými, kteří to měli na starost, loučili větou „Tak zítra na JIPce“. Jedna chybka za půl mega, naštěstí v českých korunách – mohlo být hůř. 

Nemá vůbec smysl se zdržovat tím, že ta chyba nebyla vaše osobní a že tu chybu udělal jiný člověk navíc vcelku schválně (lidská hloupost nezná mezí). To se samozřejmě pak řešit s dotyčným může, ale v daný okamžik vám to k ničemu není.

V téhle záležitosti jsem narazila na to, jak se nám snaží pomoci  i lidé, kteří nemusí, doslova s vypětím sil. Situace jak z lehce akčního seriálu, kdy se podaří důležitou část dokončit doslova na minuty. 

Ale neříkej hop, dokud nepřeskočíš….

Ale tomu lze těžko odolat – opojný pocit, že člověk vyhrál …. Už je to skoro "doma"... člověk už se vidí, jak kráčí k těm posledním dveřím a vše je zažehnáno….ano, úplně slyšíte ty fanfáry a cítíte se jak na olympiádě …. Už už proběhnete cílovou páskou s rukama nad hlavou … a dav nadšeně tleská…

A pak takovému "skoro vítězi" do cesty vstoupí poslední z posledních v celé věci….. člověk, který „jen hlídá dveře“. A přesvědčí skoro-vítěze, že po tom všem martyriu je právě vrátný ta nejdůležitější postava celého příběhu. Jestli jste vsázeli na ředitele, či třeba na jednatele firem, na právníky, poradce, kontrolory, či jiné odborníky… tak máte smůlu. Tenhle post vyhrál zlej pes Cerberus, který číhá u brány.

Každopádně tenhle náš Cerberus mnoha lidem připravil bezesnou noc a ještě zajímavější druhý den…

Přesto v součtu myslím, že to bylo dobré, nakonec se druhý den opět s vypětím sil všech ostatních podařilo napravit i další dílčí katastrofu, kterou Cerberus ještě vygradoval svou neústupností a všichni jsme to zvládli ... dokonce i bez resuscitace. ;)

Všichni ti milí, ochotní lidé, kteří nám v této věci pomohli, tak to dělat nemuseli a nic z toho neměli, spíš naopak, takže motivace byla možná jen dobrý pocit na duši? Ukládám si proto tohle malé (dost podstatné) sladké dobro, zlé psisko přeřazuju do kategorie neřešit a jsem ráda, že je svět, jak je… trochu bláznivý, takže pak vypadáme asi sami někdy bláznivě, když (možná i )porušujeme dopravní předpisy a následně utíkáme s dokumenty v ruce přes ulici na vysokých podpatcích (neb hlavně stylově, že ;) , ale ve výsledku je to zkrátka zatím na tom světě dobré ;)


Takže to je tak pro dnešek všechno. A teď je řada na vás ;)
Takže jestli se vám bude chtít, napište mi, jak to vidíte vy? Může umělé sbírání štěstí být zástěrkou skutečných problémů? A všímáte si těch malých lidských bonusů?

Děkuji za všechny milé komentáře, vždycky mě potěší.

Vaše Iwi


PS: Podle sociologických výzkumů dnešní mladší generace dospívajících se více obrací do sebe sama a s drobnými pozitivními záležitostmi, které nelze mít pod kontrolou, neumí úplně pracovat a tak je často ignoruje, neb je jednoduše ani neregistruje, či je nebere za důležité. Naproti tomu negativním vlivům dávají mladší generace význam i přehnaně velký. Ve výsledku tak potom na stejné situace reagují starší a mladší lidé různým způsobem a není to údajně otázka generačního rozdílu jako takového, či otázka věku, životních zkušeností, ale toho, že zkrátka každá generace doslova vidí tyhle věci jinak, nikoliv z principu či vzdoru, ale je to skutečná změna vnímání či chápání v lidském mozku. Ale o tom si třeba povíme někdy jindy… 

6 komentářů:

  1. Krásný článek :) Naprosto souhlasím s tím, že umělé sbírání štěstí bývá zástěrkou skutečných problémů. Mám ve svém okolí několik takových případů, většinou mladých ambiciózních slečen, které tak tlačí na to, aby na okolí působily, že jsou "happy-jak-dva-grepy", až to ve mně vyvolává dojem poněkud směšné pózy. Zmítám se mezi doporučením, ať si dají facku a proberou se a chutí je obejmout a nechat je vybrečet na svém rameni. Přiznat si, že život není vždycky úplně jako z celebritího instagramu, je pro některé lidi velká překážka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc ;) :)

      Pobavilo mě to, jak se zmítáš mezi dvěma doporučeními :D (občas totiž zažívám podobné pocity ) :)
      Ono je to nakonec ale celé až trochu nebezpečné, věci se můžou takto ukládat a pak vygradují takovým způsobem, kdy to bere dech...

      Takže myslím, že je lepší se podívat pravdě do očí a řešit problémy včas :)

      Vymazat
  2. Tak to byl román na pokračování :) ale zajímavý a poutavý! Já bych se chytila toho začátku o pozitivismu a přihodila bych svoji trošku do mlýna. Já jsem ve jádru pesimistický realista, či jak to nazvat; navíc jsem tak trochu Bridget Jonesová, takže co se jen trochu může po, to se po a 2x! Nicméně to nakonec většinou dobře dopadne...ale i tak jsem proste pesimista a nic mi není dobré, stále na něco hartusím, kolegové nejsou dost důvtipní, buď je moc teplo nebo moc zima, práce je moc nebo málo...fakt nesnesitelná povaha a tak jsem se na začátku roku rozhodla, že jako se stanu pozitivní, našla jsem pár (2) pozitivních vlogerek a sledovala jejich videa... tak týden jsem byla nadšená, jak berou život pozitivně, pak mi to začalo být podezdřelé, nakonec jsem dospěla k závěru, že moje oblíbená P. není ani tak šťastná a pozitivní sama od sebe, ale že ji k tomu "vychovává" její úspěšný manžel, že jsou oba pozitivní až moc, až moc dokonalí, až moc dobří, až moc nadšení ze všeho... jestli takoví jsou opravdu ze srdce, tak jim to přeju, ale já v sobě mám stále nutkavou myšlenku na to, že ona pozitivní vlogerka je chudák ženská, které prostě nic jiného nezbývá, chce-li si udržet svůj dokonalý život po boku cílevědomého partnera...nakonec jsem ji začala litovat...a třeba se úplně pletu a hrozně jim křivdím. Ať je to, jak je to, tak mi pozitivní sluníčkáři prostě začínají vadit. Když je den nahovno, tak je nahovno, někdy je dokonce na pi**... a nebudu děkovat bohu ani osudu za každou skývu chleba, vydělala jsem si na něj...teď nevím, zda ten příspěvek dává smysl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za trefný komentář :) , myslím, že jsi naprosto vystihla, co jsem chtěla říct i já.
      Některé dny jsou špatné a nemá cenu to lámat přes koleno, taky myslím, že někdy si připustit, že je něco špatně, nemusí být nutně zlá cesta, ale někdy pomůže ke změně.

      Drobné radosti jsou fajn, jako taková třešinka, nebo někdy zkrátka člověk potřebuje "pohladit po duši" a absolutně nic proti tomu, ale dlouhodobě, si myslím, že když takové cíleně vyhledávané radosti vedou k zastírání a odsouvání problémů, že to není úplně dobře...

      S Bridget Jones jsi mě pobavila :) ;) Naprosto rozumím ;)

      A k tomu šťastnému a motivačnímu životu jak zmiňuješ – znám člověka - vždycky pozitivní sluníčko, perfektní vizáž, skvělá práce, dokonalý partner, dokonalé bydlení, plus celé roky plný internet fotek o skvělém životě…
      No, časem jsem si ale všimla, že partner má k dokonalosti víc než daleko (přesto - dnes už jsou i manželé), že osamělé víkendy řeší dotyčná nájezdem na obchody, kde kupuje věci, které pak ani nenosí, údajná práce snů, že je peklo plné šikany, kterou bych já osobně ani nevydržela, ani takhle tiše nesnášela. Že za vizáží je nezdravý vztah k jídlu, cvičení. Naposledy jsem takový pohled na věc zažila u kamarádky, co měla hodně těžkou anorexii. A že pak věci jako odloupnutý nehet, nebo centimetr odrostu na vlasech, se může v podobně pokřiveném světě stát hlubokou tragédií, kterou je potřeba akutně řešit (kadeřnice musela zrušit dovolenou), aby se pak mohlo sluníčkově postnout „mám nový vlásky, už to bylo potřeba + armáda smajlíků„ (nic o tom, že kvůli tomu odrostu je schopná nechodit do práce a ani si nejít nakoupit do obchodu jídlo… ) Trochu až patologické to všechno zblízka nakonec bylo … smutné a děsivé zároveň.
      Nepřekvapivě - tento člověk už delší čas určitou formou bloguje, věnuje se módě, lifestylu, dává pozitivní výzvy o cvičení, je vždycky! hrozně v pohodě a vtipný a lidi mu to baští, jaká je to superžena. Je to takové úsměvné ;) (A já vím, že ve své podstatě i nepředstavitelně smutné…)

      Vymazat
  3. souhlasím ve všech bodech! člověk se na venek může tvářit, že se nic neděje, že je strašně spokojený a šťastný, ale uvnintř ho to stejně bude užírat a může se na oko radovat z čeho chce ... já to poznám na sobě jednoduše, můžu se celý den usmívat a dělat, jak jsem spokojená, ale pak mám celou noc sny o daném problému a samozřejmě se pořádně nevyspím ... a hrát si na dokonalost nemá cenu, úplně jsem si vzpomněla na svou kamarádku, která dává na sociální sítě fotky z úžasného života, má úžasnou práci, byt, kamarády i volný čas, když ale člověk ví, jak je to doopravdy, tak se musí smát ... jenže ona se raději schová za tu skvělou bublinu, než aby přiznala, že v podstatě lže všem okolo a hlavně sobě ... takže já radši přiznám, že momentálně něco není v pořádku, sanžím se to řešit a díky tomu se posunu dopředu, ať už jakkoliv, ale nemusím se v noci budit hrůzou a vysílat do světa falešné úsměvy, které mě stojí ještě víc energie než pravda ;) ... mám ale takový dojem, že tohle z nás dělají sociální sítě, kde je člověk schovaný za určitou zástěrkou a světu okolo může servírovat jen pečlivě vybrané fotky, slova nebo videa, všechno se aranžuje, filtruje, upravuje, v podstatě se tak dá vytvořit úplně jiná identita, zdání dokonalosti ... pak už mi ale je kolikrát líto mladých holek, které se zhlédnou v nějaké např. blogerce a chtějí mít život/postavu/šatník/kosmetickou sbírku jako ona, přitom ale nevidí, co se za tím ideálním životem všechno skrývá ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za skvělý komentář ;)

      Myslím, že máš pravdu, že sociální sítě k tomu dost přispívají a má to vliv hlavně i na ty mladší lidi... Dřív se říkalo, že takhle zkreslují realitu časopisy. Jakože lifestyle plný lesklých vyretušovaných fotek modelek a celebrit, které stíhají všechno - točí, fotí, mají vlastní značku oblečení, kosmetiky, píšou knihy, pracují 12 hodin, denně 2 hodiny cvičí, skvěle se stravují, mají dokonalý život ve všech ohledech...

      Moc krásně o tom napsala herečka Marie Doležalová ve své knize Kafe a cigárko - jaká je realita a jak probíhají rozhovory a tak vůbec .... (obecně to hodnotím jako nejlepší knihu za dlouhou dobu, u které nelituju nákupu, protože pobavila - její smysl pro humor je mi hodně blízký a líbí se mi i ten její zdravý pohled na svět...

      Dneska tu štafetu do jisté míry převzaly soc.sítě a pohltilo nás to všechny. Samostatnou kategorií pak jsou blogy. Kde je větší prostor.
      Spousta kosmetických blogů sklouzla k life-stylu, kde pozoruju ten trend ... a ono je hlavně rozdíl mezi dobrými tipy (nejen z oblasti kosmetiky) a mezi vlastní výstavkou dokonalého života. A kde je pravě nejvíc ta umělá radost.

      Vymazat