úterý 16. června 2015

Kdo podává pomocnou ruku v bezejmenném davu?

Dneska jen krátce – kapku té psychologie ;)

Všichni to známe – ty videa, kdy člověk kolabuje na ulici a lidé ho překračují. Všichni se jako hrozíme toho, jak jsou lidé bezcitní a sobečtí. Ale co když to není tak jednoduché? A víte, že můžete umřít zcela bez pomoci i uprostřed davu lidí, kteří stojí kolem vás a pozorují vás?

Proč to tak vůbec je – na to se dneska trochu mrkneme. Ale varuji vás -  tak či tak z toho s dobrou člověk nevyjde ;)

Pokud nás tedy zastihne např. srdeční infarkt či jiné zdravotní komplikace někde venku a máme kolem sebe jen nějaké cizí lidi, je potřeba si vybrat rychle jednoho konkrétního člověka, toho oslovit, ukázat na něj a požádat ho o konkrétní pomoc. Např. Vy mi prosím zavolejte ihned záchranku, mám patrně infarkt. Dobře si to pamatujte a rozšiřte i dál do světa, protože je to věc, která funguje a může se vám či blízkým někdy hodit ;)

Tímto krokem jste právě dotyčného oddělili od davu a přenesli jste na něj osobní zodpovědnost za situaci, resp. pocit zodpovědnosti. Dá se to přirovnat k tomu, že jste jeho mozek vytrhl trochu z transu a taky přerušili starodávné vzorce, které v mozku máme uloženy.
Tedy většina lidí. Ne všichni.
Možná se najde jedinec, který rychle a bez vyzvání zareaguje. Když vyloučíme lékaře, kteří jsou trochu profesionálně deformováni a taky přísahali, že ano… tak vás patrně zachrání ten největší asociál z davu.

Já vás varovala ;) Ano, pokud dokážeme poskytnout člověku pomoc bez vyžádání i navzdory, že jsou okolo další lidé, kteří tu pomoc zatím neposkytují, tak to děláme proto, že nejsme psychicky spojeni s davem. Jsme jako ta ovečka (černá ovečka), která je odtržená od stáda a toulá se. Nechce být součástí stáda, necítí potřebu se ostatním zalíbit, respektovat pravidla davu, neřídí se ani jeho náznaky (a podvědomými příkazy).

Je jí nakonec natolik ukradené mínění jiných lidí, že si dělá už jen to, co považuje za správné, úvaha nad tím „co na to řeknou ostatní lidi“ odpadá a tak jedná a jedná rychleji, než případně dav dojde k závěru, že jako by se možná mohlo tomu dotyčnému třeba kapku i pomoct….

Tahle ovečka zkrátka nemá strach z toho, co si jiní o ní myslí, protože jí to v podstatě nezajímá.

Není nutné ale zatracovat ani chování davu – díky opatrnosti a této davové soudržnosti člověk přežil do dnešních dnů i doby dávno minulé a složité (jako třeba pravěk). Na druhou stranu moderní společnost posuzuje už naše jednání i kapku jinými měřítky a taky hlavně v západním světě vcelku stoupla cena lidského života jedince…. (no, zase jako vzhledem k tomu, že zrovna čtu o moderním otroctví, tak ta cena není extrémní a není tomu tak samozřejmě ve 100% případů), ale jako posun oproti pravěku tam je určitě… ;)

Takže pomáháte, i když ostatní nic nedělají? Jste zbloudilá černá asociální ovečka, nebo jste spjati s lidmi, ostatními ve skupině, je pro vás důležitý názor jiných lidí na vaši osobu? ;)
Klidně mi napište, jestli jste zažili nějakou takovou situaci ;)

Děkuji za všechny milé komentáře, dělají mi velkou radost.



Vaše Iwi



4 komentáře:

  1. Ty jsi prostě úžasná <3... a já jsem jasný asociál :D Něco podobného se mi stalo předminulou zimu. Neplánovaně jsem se ocitla na autobusovém nádraží - pro mě docela děsivé, pochmurné místo, plné pokašlávajících, mrzutých lidí, přiopilých bezdomovců a kdejakých pochybných existencí, ukrývajících se před nepřízní počasí. Byla jsem poněkud zaskočena prostředím, podivovala jsem se nad přítomnými, část z nich očividně nikam necestovala, nikomu to však zřejmě nepřišlo zvláštní, později jsem byla upozorněna, že tak to na autobusových nádražích chodí :). Když v tom vidím, jak mladý muž narazil hlavou přímo do kovového zábradlí a skácel se k zemi. Okamžitě, bezmyšlenkovitě, jsem se rozeběhla, klekla si na mokrou, špinavou zem a začala jsem zjišťovat, jak na tom je. Ve zkratce... přivolala jsem záchranku, která si ho nakonec odvezla. Až doma jsem si uvědomila, že kolem bylo mnoho lidí, ale nikdo se o nás nezajímal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jsem ráda, že se článek líbil a snad i pobavil ;) :) Děkuju :)

      Jinak Ti s těmi nádražími naprosto rozumím, taky to prostředí nemusím.... Já byla takhle zaskočená z celé Prahy, když jsem tam dojela po delším čase, přišla mi taková.... "divoká".... třeba i ve srovnání s Vídní.

      No, ale hlavně musím říct - je super, žes takto rychle a bezvadně zareagovala! Klobouk dolů, takové 100% instinkty ;) Takovým zásahem jsi mu určitě zachránila život, protože i kdyby nedošlo k vážnějším zranění, tak by se patrně po takové ráně časem mohl zadusit zvratky. U rány do hlavy jsou vždycky velká nebezpečí. A ještě by ho navíc okradli.... v takovém prostředí...

      A ty reakce (vlastně spíš nereakce) lidí jsou někdy opravdu děs.
      Tohle osobně nepochopím.... no, nebo si vážně člověk musí říct, že zkrátka takový ignoranti "drží basu s davem".... a pak díky bohu alespoň za asociály ;) :) :)

      Vymazat
  2. Jsem jasný asociál. Celkem usilovně na tom celý život pracuju :-) Ono se totiž člověku mnohem líp a lehčeji žije, když řeší jen svůj život a ne mínění druhých (nota bene těch, na kterých nezáleží). V podobné situaci jsem byla, tak dva roky zpět jsem odtahovala ze silnice paní, která evidentně dostala záchvat epilepsie a projíždějící auta ji jen objížděla....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za koment a vítej v klubu asociálů :D :D
      Jinak máš pravdu, žije se tak nějak líp ;) Mínění ostatních je vcelku k ničemu - jsem vytrénovaná ze soukromí i práce, oboje šlo i lehce nezvyklými cestami a asi bych se zbláznila, kdybych ještě měla řešit názory druhých. Ostatně nakonec člověk zjistí, že ti co nejvíc křičí, mají na hlavě největší kus másla :D ;)
      Takže co pak sejde na názoru takových lidí, že ;)

      Jinak k té situaci, je to síla, takže díky bohu, že jsi asociál ;) :) , takový extrém na silnici jsem nezažila, ale epileptický záchvat na chodníku ano a i firma "pomáhat a chránit", která se k tomu nachomítla, tak si s tím moc nechtěla "špinit ruce". Klasika, zbytek lidí dotyčnou obešel, nebo čučel opodál na "divadlo".
      Njn, staré vzorce v mozku :D

      Vymazat